Visita als projectes el mes d’agost

Alumnes del TSATEI. Presentació del programa ‘Crecer bien para vivir bien’

Us oferim un resum de la visita de la Conxa Bugié als projectes el mes d’agost i un apunt de la situació actual dels mateixos. Més endavant podreu rebre la memòria completa d’activitats 2014.

Conxa Bugié va ser convidada a participar en una jornada organitzada per la Prefectura d’Oruro per donar el tret de sortida del projecte Crecer bien para vivir bien, finançat pel Banco Interamericano de Desarrollo, que té com un dels seus objectius la detecció i atenció precoç als infants amb discapacitat o trastorns en el seu desenvolupament. Hi van participar els alcaldes de tota la província d’Oruro i se’ls va convidar a posar en marxa localment serveis d’Atenció Precoç i a comptar amb les Técnico en Atención Temprana y Educación Infantil per aquesta tasca. Es va fer lliurament a la Conxa Bugié d’un reconeixement a la tasca a favor de la infància amb discapacitat i en l’àmbit de la neuropediatria per part de la cambra dels diputats de l’assamblea plurinacional de Bolívia, de l’associació Boliviana de Neuropediatria i de la Orureña de Pediatria. També es va participar en unes jornades sobre Detecció Precoç.

Des de les administracions publiques d’Oruro consideren que la nostra Associació, amb el suport donat als projectes de Khuskan Jaku, ha contribuït de forma important a l’atenció als infants amb discapacitat i en la sensibilització de la seva societat en aquest àmbit.

Aquest ha estat un reconeixement a la tasca realitzada, que ha estat possible gràcies a voluntaris, socis, col·laboradosr i amics de l’Associació.

Reconoixement de la Sociedad Boliviana de Neuropediatría. Curs de detecció precoç

CRAP
Es continuava l’ atenció als infants, 72 en el mes d’agost, en el Centre de Recursos i Atenció Precoç, amb mes derivació per part dels pediatres. Alumnes de fisioteràpia col·laboraven alhora que aprenien en el CRAP. Es van valorar alguns infants conjuntament amb els professionals responsables de la seva atenció.

Actualment, aquest desembre, el nombre d’infants atesos es de 82.

CRAP

Construcció del Centre per Atenció Integral a la Infància
S’estaven iniciant les obres a realitzar amb els diners del premi Reina Sofia, però encara no s’havien acabat, esperant que passés l’hivern, que allí s’acompanya de molt baixes temperatures que poden perjudicar l’obra.

 

Construcció del Centre d’Atenció Integral als infants amb discapacitat (desembre 2014)

 

KURMI
La unitat de suport a l’educació especial en la que estan escolaritzats 16 infants continuava desenvolupant les seves funcions, però dues mestres havien marxat, (entre elles Cristina, que estava a Kurmi pràcticament des dels seus inicis ) i havien estat reemplaçades per altres professionals. Se’ns va informar que pel proper curs, 2015 ja estava pràcticament segur el traspàs de Kurmi a Fe y Alegría, que assumiria l’escolarització d’aquests alumnes amb necessitats educatives. Khuskan Jaku continuaria el suport en fisioteràpia i logopedia als infants que ho precisessin, ja que de moment aquest serveis no quedarien coberts.

Magda
Continua caminant amb l’aparell realitzat a Barcelona. Se’ns va informar però que la seva assistència a fisioteràpia havia estat molt irregular i aixó es feia sentir en la seva evolució. Està prevista una nova revisió a Barcelona i es va condicionar aquesta al compliment del programa establert. Ha acabat la primària aquest desembre, en aquest darrer trimestre ha assistit amb mes regularitat a fisioteràpia.

Hogar Sagrado Corazón
Com ja sabeu, l’Hogar es va traslladar a Colcapirua, localitat propera a Cochabamba. Alguns dels interns d’Oruro han retornat a les seves famílies. La resta s’intenta adaptar a la nova realitat. Les instalacions tenen millors condicions, el clima és més suau…, però de moment estan més aïllats a la institució. Es van fer dos vídeoconferències entre Marisa Frontera, fisoterapeuta experta en neurorehabilitació a Barcelona i la fisioterapeuta de l’Hogar, per assessorar-la en l’atenció als interns. La coordinadora dels projectes de Khuskan Jaku, Ivet Loredo, continuava (i continua) colaborant amb la universitat (UTO) a fi de que les Técnico Superior en Atención Temprana y Educación Infantil aconsegueixin la seva titulació, ja que inexplicablement per nosaltres encara no la tenen, per diferents esculls administratius